Lean og miljø

For nogle år siden dengang, hvor jeg stadig boede i Danmark, opdagede jeg Lean‐filosofien. Og jeg blev begejstret. Jeg ville gerne uddannes i Lean. Tænkte, at jeg muligvis skulle følge en eller anden lang uddannelse op CBS. Så kom der bare lige det lille, ”men” ved alle mine planer. Jeg blev forelsket. Og kærlighed kan flytte bjerge. Jeg flyttede til udlandet for at leve sammen med min elskede. Vi har et godt forhold. Og en virksomhed, som virkeligt går godt her i det lokale samfund. Jeg skal måske lige sige, at det er et svært, tilgængeligt samfund. Dels på grund af sproget. Dels på grund af mentaliteten her.

Vi klarede det

Men vi har klaret skærene. I dag driver min kæreste og jeg en god virksomhed. Og ja, vi er banebrydere inden for vores branche – hvis jeg selv skal sige det højt. Jeg plejer ikke at prale med det. Men jeg er faktisk stolt over det. Og en af grundene til, at vi er banebrydere, er, fordi jeg lige så stille har implementeret de første mursten i Lean‐filosofien.

Online kurser i Lean

Det har jeg gjort ved at følge online undervisning i Lean, som jeg blev henvist til af en kammerat hjemme i Danmark. Han har været en uvurderlig hjælp for mig. Han har fungeret både som god ven, men også som mentor. Og da han talte om, at han havde set det her site, som udbød et Lean kursus online, blev jeg helt opslugt af ideen om at bruge Lean i vores virksomhed. Jeg har derfor brugt mange af de ting, jeg har lært på Lean kurserne – og det har givet rigtigt gode resultater. Og ja, det har været nogle lange aftener med læsning og udarbejdelse af forskellige opgaver. Det har taget meget af min tid. Men jeg siger dig: Det er det hele værd. Og jeg vil fortsætte med at følge andre Lean kurser.

Grønnere virksomhed med Lean konsulent

Nu ved jeg ikke helt, hvordan jeg skal fortælle dig det her på en pæn måde. Så jeg siger det rent ud, som det er: ”Jeg vil gerne være med til, at vores virksomhed bliver grønnere og mere miljørigtig. Men indtil videre har jeg ikke mødt en eneste person, der har et konkret forslag til, hvordan vi bliver det. Og ærlig talt, jeg er træt af at høre på grønne floskler om CO2‐udslip, bæredygtighed og beskyttelse af planeten. Når jeg nu ved, at de i mange år har været totalt ligeglade med CO2‐udslip i andre dele af verdenen. Hvordan kan du argumentere for, at jeg skal bruge penge på en Lean konsulent, der skal hjælpe os til at blive bæredygtige, grønne og formindske CO2-udslippet?”.

Ja, som du kan forstå, så har jeg lige haft endnu et møde med vores daglige leder i virksomheden. Direktøren. Han er god nok. Dygtig nok. Sørger for, at alle er tilfredse. Holder tallene godt over målene, vi opsætter. Men han bliver altså ved med at tale om, at virksomheden bliver nødt til at omstille sig.

Konkurrencen

Hidtil har han talt om øgede konkurrenceforhold. Han har talt om vores relative fordele og de trusler, som vores konkurrenter udgør. Han har talt om, at vi skal styrke vores stærke sider og forbedre de svage. Alt sammen rigtige og gode argumenter. Men denne gang, så ved jeg virkeligt ikke, om han er røget lidt for langt ud ad tangenten. Jeg ved godt, at ’bæredygtighed’, ’grøn omstilling’ og ’ligeværdighed’ er nøgleord i dagens debatter. Jeg ved også, at vi skal tage det alvorligt med at beskytte miljøet og at forøge biodiversiteten. Men altså. Lad mig lige få mit blodtryk ned på normalen igen. … Ok, han får lov til at hyre Lean konsulenten. De får 6 måneder til at vise, at de kan gøre noget godt – for miljøet og min virksomhed!

Scroll to Top