Rådgivende ingeniør?

Forleden fik jeg det spørgsmål, der satte mig lidt til vægs: “Hvad er en rådgivende ingeniør – er alle ingeniører ikke rådgivende?”. Spørgsmålet kom fra Eskild, der er min nabos ældste søn og på vej ud i en uddannelse. Og det er faktisk et godt spørgsmål, der kræver et ditto svar. Jeg måtte erkende, at jeg ikke kendte svaret på stående fod, så jeg tog min trofaste vidensban i brug, og her vil jeg dele med dig, hvad jeg fandt ud af.

En rådgivende ingeniør

Det, som er grundlaget for rådgivende ingeniørers arbejde, er, at den rådgivende er uvildig og uafhængig af andre interesser end det projekt, han arbejder med. En rådgivende ingeniør kan altså ikke have en fast aftale med en given producent af det, der nu rådgives om.

I praksis er det kundens sikkerhed for, at den rådgivende ingeniør løser opgaven ud fra kundens behov – og ikke ud fra at han selv kan tjene på at anbefale et specifikt produkt. Det betyder, at han altid er i kundens ringhjørne. Altså er der tale om uvildig rådgivning udført af ingeniører.

Et godt eksempel på et firma med rådgivende ingeniører er Process Engineering A/S

Hvis du kigger nærmere på deres hjemmeside, ser du, at de i særlig grad rådgiver til proces industrien, som jo i virkeligheden spænder meget bredt. Det kan være virskomheder inden for fødevareproduktion, olie- og gasindustrien, maskinværksteder m.m.

Rådgivende ingeniører med særlige specialer

Typisk for et firma som Process Enginering A/S er, at der er flere specialafdelinger, der hver beskæftiger ingeniører med spidskompetencer inden for hver deres felt. Et enkelt eksempel på det er produktionsoptimering, som du kan læse mere om her: http://proeng.dk/ydelser/kompetencer/produktionsoptimering/

Det er ingeniører, der har uddannet sig inden for deres respektive specialer, der arbejder som rådgivende ingeniører, og der er således ikke en specifik uddannelse, der hedder “Rådgivende ingeniør” – det er nærmere en stillingsbetegnelse. Det kan for eksempel være en ingeniør uddannet inden for miljøteknologi, der tager ansættelse i et rådgivende ingeniørfirma og dermed indtræder i rollen som netop rådgivende.

Jeg håber, det besvarede spørgsmålet – og ellers er du mere end velkommen i kommentarfeltet.

Scroll to Top