Hvad er Lean?

Lean er et engelsk ord, der bedst lader sig oversætte til “trimmet” – nogle gange bruges det også som en betegnelse for slank. Og det er ikke helt skudt ved siden af i forhold til Lean begrebet, som vi kender det fra erhvervslivet. Egentlig stammer hele tankesættet fra Japan – og især fra Toyota, der definerede en række principper og metoder til at minimere spild (af enhver art) og maksimere udnyttelse af produktionsfaciliteter samt opnå høj kvalitet.

Toyota Production System – TPS

Faktisk er dette revolutionerende system udviklet i et samarbejde mellem Toyota og professor Deming fra USA – og ud fra et aktuelt og akut behov. Japan var sønderbombet efter 2. verdenskrig, og der var ikke kapital til at køre med lageropbygning. Derfor kom hele Just-in-Time begrebet frem, og det blev så udviklet til det, der i dag kaldes TPS, og som har gjort Toyota til den mest rentable bilproducent.

Hovedpunkterne i Lean

Der er fem hovedpunkter:

  1. Definer hvad der skaber “værdi for kunderne”.
  2. Identificer værdikæden der skaber værdi.
  3. Skab kontinuerlig flow i værdikæden.
  4. Træk opgaver og varer igennem kæden baseret på kundeordrer.
  5. Søg mod perfektion gennem løbende forbedringer.

Det lyder alt sammen meget nemt, ikke? Det er det så langt fra! Faktisk er det en stor proces at indføre ægte og reel Lean i en virksomhed, og det kræver professionel assistance fra de såkaldte Lean konsulenter, der i årevis har studeret og arbejdet med Lean. Et godt eksempel i Danmark er leanakademiet,dk, der tilbyder både Lean konsulenter, Lean kurser m.m.

Kan alle typer firmaer bruge Lean?

Det korte svar: Ja! Uanset, om der produceres fysiske varer eller produceres ydelser, kan Lean tankesættet implementeres og skabe helt enorme forbedring på både bundlinje og i arbejdsmiljøet. De blødere effekter er for eksempel: Større kundetilfredshed og større stolthed blandt medarbejderne.

Du kan i øvrigt læse en del mere om Lean og principperne i Six Sigma her: https://houseofsixsigma.com/

Hvilke er de fem hovedpunkter i LEAN?

Definer hvad der skaber “værdi for kunderne”.
Identificer værdikæden der skaber værdi.
Skab kontinuerlig flow i værdikæden.
Træk opgaver og varer igennem kæden baseret på kundeordrer.
Søg mod perfektion gennem løbende forbedringer.

Scroll til toppen