Det er ikke smart

Jeg var til en fest i lørdags hos nogle af min kones venner. Ikke ligefrem mennesker jeg selv ville omgås, hvis det ikke var for min kone – men når man er gift, er det jo sådan, det er nogle gange. Til festen deltog også min kones datter fra første ægteskab og hendes kæreste – lad os kalde ham J. Efter at have overstået høflighedsfraserne med værtsparret og nogle af gæsterne, sneg jeg mig udenfor og ned til bådebroen for enden af haven, hvor jeg havde set, der var to stole. Og der sad J allerede – og han sad og røg hash.

Hash gør dig dum og glemsom

Jeg har ikke nogen mulighed for at påvirke ham til at lade være med at ryge hash. Han har gjort det dagligt i flere år, og han er tydeligt skadet af det. Han ville aldrig have kommet så langt i sit misbrug, hvis hans forældre eller skolen havde underlagt ham en hash test som denne. Men desværre er der rigtig mange forældre, der enten ikke ved, at det er muligt at teste – eller er ligeglade. J’s forældre er skilt, og moderen er en vaskeægte blond bimbo, så der er nok grænser for, hvad man kan forvente der.

J studerer og vil gerne være advokat, men bare i de to år jeg har kendt ham, har jeg mærket en tydelig deroute i hans mentale nærvær og kapacitet. Hans øjne er som hovedregel halvt lukkede, og han er glemsom, distræt og ofte ganske langsomt opfattende.

Hvis det gror i jorden..

Jeg har skam forsøgt at tale ham til fornuft, men hans kerneargument er, at noget, der gror i jorden, jo ikke kan være skadeligt. Jamen har man hørt mage til sludder? Se bare denne artikel. Og det er bare nogle få planter i Danmark. Tænk på curare og på tobaksplanten, som ingen vel kan være i tvivl om er giftig. Eller hvad mener du om galnebær? Galnebær er en af de få virkeligt dødeligt giftige planter i Danmark. Nogen få mener bærrene i gamle dage var en ingrediens i vikingernes bersærker-drik, og måske kommer plantens navn – “galnebær” derfra. Specielt bærrene er giftige, men de kan se appetitlige ud for børn. Ved indtagelse er symptomerne: rødmen i ansigtet, tørre slimhinder, forhøjet puls, “høj”, hallucinationer, krampe og åndedrætslammelse.

Men J ryger lystigt videre – og bliver dummere og dummere!

Scroll to Top