De forbaskede stoffer

Nu ved jeg ikke, om du så den foregående artikel? Den kan du læse her. I forlængelse af den har jeg faktisk mere at byde på – nemlig en historie fra for et par år siden, hvor jeg fungerede som en slags coach for en virksomhed, der stod med en række problemer med svind, fravær og generel manglende motivation hos mange af de ansatte. Jeg hverken kan eller vil afsløre hvor, men jeg kan sige, at flertallet af medarbejderne var i alderen 18-25 år og mange deltidsansatte og studerende.

Stoffer skabte problemerne

Virksomheden havde to afdelinger i samme storby, og jeg besøgte begge afdelinger flere gange. Først som kunde – og inkognito. Senere som konsulent og jeg observerede, at adskillige af de ansatte virkede sløve, ligeglade og uden reel kontakt med virkeligheden. Jeg noterede mig også, at en lille gruppe reelt trak læsset arbejdsmæssigt, og at der var gnidninger mellem de flittige og motiverede og så den sløve gruppe.

Jeg fik ret hurtigt mistanke om, at der var et udbredt misbrug af stoffer hos den sløve gruppe og efter et samråd med ledelsen indkøbte vi en større forsyning af narkotests hos Ferle Produkter, der er specialister i narkotest ( Se mere her )

Vi samlede hele gruppe af medarbejde – alle uden undtagelse – en søndag til et lille seminar, og da alle var samlede, gik ejeren på podiet og meddelte kort og kontant, at alle nu skulle testes for narko. De, der evt. ikke ville lade sig teste, kunne forlade seminaret og betragte sig som afskedigede. Uha… Der var en del mumlen og protesteren, men da ejeren meddelte, at det enten var sådan eller også ville politiet blive tilkaldt til at efterforske det alt for store svind.

Som sagt så gjort. Alle blev testede og ud af de 28 unge mennesker havde 12 spor af narkotiske stoffer i sig. Nogle af dem var tydeligt skæve i øvrigt.

Alle, der testede positivt, fik at vide, at de ikke længere var velkomne i virksomhedens to afdelinger, så længe de tog stoffer – men at deres job kunne blive deres igen, når og hvis de vendte tilbage og kunne gennemføre en test uden spor af stoffer.

Samtidig blev der indskrevet i alles ansættelsesaftaler, at der fremover ville blive afholdt jævnlige tests af alle – uanmeldte og uden mulighed for at slippe.

Det hører med i historien, at svindet helt ophørte, omsætningen steg dramatisk og indtil nu er syv af de 12 vendt tilbage stoffrie og er i arbejde igen.

Scroll to Top