Natron er et vidundermiddel

Natron er et fantastisk produkt, som har et hav af anvendelsesmuligheder. Forbavsende få mennesker kender til de mange ting, der klares nemt med lidt natron, der oven i købet er billigt, sikkert, godt for miljøet og ofte 100 gange mere effektivt end andre metoder.

Natriumhydrogencarbonat eller natron, også kaldet natriumbicarbonat eller tvekulsurt natron, er et salt af kulsyre og har formlen NaHCO3. Som tilsætningsstof har det E-nummer E 500.

Lad os kaste os over de mange muligheder med natron – der også er kaldet bikarbonat. I denne første artikel handler det om rengøring. Senere kommer der artikler om natron til din sundhed, til personlig pleje osv.

 

Natron til rengøring

Du kan bruge natron til en masse rengøringsopgaver, og faktisk er det bedre end de rengøringsmidler, du køber. At det så også er billigt og miljøvenligt er jo bare en ekstra gevinst.

Rengøring af badeværelse, fliser, toilet m.m.

Drys natron på en fugtig svamp og skrub det, du skal have skrubbet – keramik, fliser, badekar osv. Skyl af eller tør af med en våd klud. Hvis du har virkelig genstridigt snavs: Lav en blanding med 1 del natron, 1 del groft salt og 1 del opvaskemiddel. Lad det sidde på skidtet en halv times tid, og voila: Alt er rent!

Rengøring af mikrobølgeovn

Drys natron på en fugtig svamp eller klud og vask grundigt af i mikrobølgeovnen. Tør efter med en våd ren klud. Al mikrobølgeovnslugt, fedtsprøjt og pletter er væk!

Rengøring af afløb

Rengøring af sølv og rustfrit stål bestik

Lav en pasta med 3 dele natron og 1 del vand. Gnid det på sølvtøjet / det rustfrie stål, lad det sidde et minuts tid og vask grundigt af. Tør med et viskestykke – og du har skinende rent sølvtøj!

Rengøring af ovn

Drys natron over hele bunden af ovnen. Sprøjt vand på, så det hele er fugtigt. Lad det sidde natten over – og tør det hele ud med en våd klud eller svamp om morgenen. Din ovns bund ser ud som ny og al lugt er væk!

Rester af fedt og selv fastbrændt skidt er lige til at tørre af med en våd klud. Slut med at bruge mere eller mindre giftig ovnrens!

Rengøring af bruseforhæng for kalk og pletter

Drys natron på en fugtig svamp, gnid grundigt på pletterne, lad sidde et par minutter og skyld så af. Alle pletter er væk. Og sammen med pletterne er al sur lugt fra bruseforhænget også væk!

Fjern oliepletter og fedtpletter på gulve

Har du oliespild på dit garagegulv eller andre hårde gulve, drysser du blot godt med natron på pletten, skrubber med en våd svamp – og så er de pletter fortid.

Gør din opvaskemaskine ren med natron

Hæld 1-2 dl natron i bunden af din opvaskemaskine og kør et vaskeprogram. Nu vil al grim lugt, kalkpletter og andre pletter i din opvaskemaskine være væk. Og ved du hvad? Sådan en opvaskemaskine bliver hurtigt til en ulækker suppe af bakterier, hvis du ikke rengør den hyppigt. Glem ikke filteret – det er ofte overset, og det skal renses månedligt.

Fjern lugten af sure tæer fra kondisko

Har du løbesko eller lignende, der lugter grimt? Drys natron i dem, når du ikke skal bruge dem en dags tid. Lad det være i skoene, til du igen skal bruge dem. Ryst natronen ud, før du bruger skoene – og nyd, at der absolut ikke er antydning af lugt tilbage!

Fjern dårlig lugt fra skabe, biler og små rum

Har du et skab, din bil eller et lille rum, der lugter lidt hengemt eller bare grimt? Tag et fad og spred natron ud i det. Stil fadet i skabet, bilen eller hvor det nu er, og efter et døgns tid er den grimme lugt væk.

Kunne du lide de gode råd her? Del dem gerne med dine venner på Twitter, Facebook osv. Vidste du, at natron er genialt til personlig pleje også? Se disse skønhedstips med natron.

 

Scroll to Top