Drikkepenge i USA?

Hvis du nogensinde har rejst i USA, ved du (forhåbentlig), at der er en meget stor forskel på Danmark og Europa i forhold til USA, når det gælder drikkepenge til tjeneren på en restaurant. I Danmark er vi vant til at give en lille skilling ekstra, hvis vi har været vældigt tilfredse med betjeningen. Ofte et par procent eller måske endda fem, hvis bølgerne går højt. Men giver du et par eller fem procent i drikkepenge i USA, er du ekstremt galt afmarcheret, uhøflig og faktisk ignorant.

Hvorfor større drikkepenge i USA?

Ser du: En tjener på en almindelig restaurant i USA har en timeløn omkring 5 dollar – altså omkring 28-30 kroner! Det har de, fordi det amerikanske system er således opbygget, at tjenerne skal tjene deres løn via drikkepenge primært. Og det betyder så altså, at hvis du kommer og giver “danske drikkepenge”, giver du nærmest fingeren til den tjener, der har stået på hovedet for at servicere dig.

De 18-10 %, der er god stil at give i drikkepenge (se mere detaljeret senere i artiklen) skal altså lægges oven i den pris, måltidet har. Men bare rolig: Det er stadig latterligt billigt at gå ud at spise i USA. Ofte LANGT under halv pris af Danmark – selv efter du har givet 20% i drikkepenge.

Hvordan beregnes drikkepenge?

Den “anerkendte” model ser således ud:

  • Hvis du spiser et måltid på en restaurant med servering, giver du mindst 18% i drikkepenge. Undtaget herfra er de tilfælde, hvor du køber en dyr vin – her er det OK kun at give drikkepenge af beløbet fratrukket den dyre vin.
  • Hvis du spiser på en restaurant med buffet – altså uden servering ved bordet – er det god stil at give et par dollar pr. person ved bordet.
  • Fastfood steder har ofte et glas stående ved kassen, hvor du kan smide et par dollar – det samme med Starbucks, Dunkin Donuts m.fl. Hvis der ikke er et sådant glas på en fastfood restaurant, behøver du ikke give drikkepenge.
  • Du skal kun give drikkepenge én gang – de fleste steder har en fordelingsnøgle, så alle får glæde af dine drikkepenge.

Hvad nu hvis betjeningen er rigtig dårlig?

Det er EKSTREMT sjældent, du oplever dårlig service på en restaurant i USA. Dels fordi tjenernes løn afhænger af den service, de yder dig – og dels fordi det amerikanske serviceniveau bare er lysår foran det danske. Men skulle det ske, kan du udtrykke din utilfredshed ved for eksempel kun at give 10% i drikkepenge. Men spørg nu lige dig selv, om det er din tjeners skyld, hvis du har en dårlig oplevelse – det kunne jo være, at det er kokkens skyld, og han/hun får ikke drikkepenge.

Det er hårdt arbejdende mennesker, der betjener dig på amerikanske restauranter – og 99% af dem ønsker af hjertet at gøre din oplevelse god. Beløn dem – de fortjener det!