Mangler og fejl

For godt en måneds tid siden flyttede jeg ind i mit nye hus. Det er et af en del rækkehuse, som er tegnet af en berømt arkitekt her i landet. Jeg var heldig at finde det lige på det rigtige tidspunkt. Jeg fik også et godt nedslag i prisen. Ejerne af det skulle skilles, og ingen af dem ville blive boende. Så for dem handlede det om at komme af med huset – og videre i deres liv. For mig handlede det om, at jeg kunne få en drøm opfyldt. Huset har en lille, bitte atriumhave. Hele gruppen af rækkehuse ligger ligesom og trykker sig ind i landskabet uden at vække opsigt. Husene er tegnet engang i begyndelsen af 50’erne. Dengang byggede man funktionelt og med gode materialer. De tidligere ejere havde gjort meget ud af at vedligeholde huset i dets oprindelige form. Og med de oprindelige materialer. Den slags sætter jeg stor pris på.

Det var ikke billigt

Det var ikke billigt. Og jeg var virkeligt glad for at have heldet med mig. I det mindste kunne jeg se frem til at bo i et – efter min mening – lækkert hus. Der er sikkert mange, som vil synes, at det ikke er rart at bo i så lille et hus. Jeg har ikke problemer med det. Jeg er alene, og her er plads nok.

Men der var nogle ting, som skulle udskiftes. Fx var der nogle af de hårde hvidevarer, som skulle skiftes. Jeg syntes, at det var ok. Jeg havde jo fået et nedslag i prisen. Så jeg gik frejdigt i byen for at købe en ny opvaskemaskine og et nyt gaskomfur. Jeg har altid gerne villet have et gaskomfur.

På plads

Jeg fik varerne købt, og de blev bragt til min nye bolig. Jeg fik aftalt med en elinstallatør, at han skulle komme og installere komfur og opvaskemaskine, den samme dag, som varerne kom. Han kom da også. Heldigvis kun et kvarter for sent. Jeg var ellers lige begyndt at blive nervøs for, at han havde glemt vores aftale. Han gik i gang med arbejdet. Men selvfølgelig: Solstrålehistorien ender her. Elinstallatøren opdagede nemlig, at der var lavet nogle helt ulovlige installationer – både med elektriciteten, vandafløbet og gastilførslen. Så han kunne ikke sætte de to ting op. Han nægtede det simpelthen.

Fejl og mangler i fast ejendom

Han sagde, at de installationer, der eksisterer i huset, er farlige, og der er tale om ulovligheder. Jeg fik fat i min advokat i København, som lyttede til mig i et kvarter, imens jeg forklarede ham, hvad der var galt. Han nævnte noget om, at det er en typisk sag om fejl og mangler ved fast ejendom. Han sagde også, at han ville kontakte ejendomsmægleren på mine vegne. Han rådede mig til at få elinstallatøren til at lovliggøre installationerne og til at sørge for, at jeg dokumenterede alt. Så jeg fik installatøren til at fotografere de ulovlige installationer, og han påtog sig også at få installationerne lovliggjort. Heldigvis var han hurtig til at få det gjort. Og tak for det. Det er nemlig en ret bitter oplevelse at få at vide, at man ikke kan få helt nødvendige hvidevarer installeret, når man lige er flyttet ind.

Scroll to Top